Petteri Orpo Kotkassa

22.4.2024

Kyllä tämä tästä paremmaksi kääntyy, vakuutti pääministeri Petteri Orpo Kotkassa

Hallituksen kehysriihen jälkimainingeissa Kotkan Satama Areenalla vieraillut Petteri Orpo totesi, että täällähän olisi hyvä järjestää puoluekokous vuonna 2026. Päätöksiä tehdään Tampereella kesäkuussa ja Kotka on mukana kisassa. Kaksi vuotta sitten Kotka hävisi puoluekokouskisassa yhdellä äänellä Tampereelle.

Terveisiä suoraan kehysriihestä tuonut pääministeri Petteri Orpo avasi tehtyjä kehysriihen päätöksiä, jossa sopeutetaan julkista sektoria johon ne isot säästöt osuvat. Säästämällä tämä maa ei nouse, vaan tarvitaan uutta kasvua, joka luo ihmisille uutta työtä. Tämä valittu työn linja on kannustava jokaiselle, koska tekemällä toitä sen sijaan että olisi vain jouten, ansaitsee palkkaa ja sitä kautta ostovoimaa. Jokainen veronkiristys on vastenmielinen, ja ne on nyt tehty niin, että ne osuvat mahdollisimman laajasti kaikkiin, jotta vaikutus olisi kullekin mahdollisimman pieni. Samoin arvonlisäveron korotus osuu koko yhteiskuntaan, eikä ole kenellekään kohtuuton, perusteli Orpo tehtyjä veronkiristyksiä.

Kotkalaisten kysymyksissä nousi erityisesti merenkulun väylämaksujen puolittamisen lopettaminen, joka on yllättävä ja iso isku logistiikan alalle ja osuu Hamina Kotka sataman kautta pitkin tavaravirtoja lukuisiin yrityksiin. Lopulta kustannusten nousun maksavat asiakkaat. Kotkalaisten puheenvuoroissa ei liioin herunut ymmärrystä myöskään Kouvolan Ratamon yöpäivystyksen lakkauttamiselle, johon Orpo vakuutti, että vaikutukset arvioidaan vielä tarkasti ennen lopullisia päätöksiä. Palveluthan Ratamassa säilyvät ja samoin Kymenlaakson keskussairaala säilyy, siihen ei kosketa.

Kaikkineen pääministeri arvosti saamiaan viestejä ja palautteita, ja lupasi, että kaikki vaikeat päätökset tutkitaan vielä tarkasti. Ongelma vaan on, että niitä kohtia siellä budjettikirjassa on 200, joihin toimia kohdistetaan, eikä siellä ole enää paljoa liikkumavaraa.

Jotain positiivistakin Kymenlaaksolle ja itäiselle Suomelle

Fingrid kantaverkkoa pääomitetaan niin, ettei yksikään teollinen investointi jää kiinni sähköverkon kapasiteetista. Nyt luotiin myös uusi teollisten investointien verotukimalli ns. Moukari, josta uudet isot teolliset investoinnit saavat 20% verohyvityksen, maksimissaan 150 miljoonaa euroa / hanke. Tällä vastataan kansainväliseen kilpailuun, jossa valtiot kilpailevat mittavilla panostuksilla teollisista hankkeista.

Yksi pitkäaikainen vaikuttamisen kohde on VT15, josta pääministeri Orpo sanoi, että se vaarallinen ja sen parantamiseksi teen kaikkeni. Kaikki kivet ja kannot käännetään, että siihen löytyisi joku ratkaisu, pääministeri Orpo lupasi.

Suomen tilanne ei ole toivoton, me luvattiin laittaa asiat kuntoon ja niin me tehdään. Kyllä Suomi pärjää, ja kyllä tämä tästä vielä kääntyy, kiteytti pääministeri Petteri Orpo Kotkan Satama Areenalla.