Hyviä päätöksiä

13.11.2023

Tänään 13.11.2024 päätimme Merikaupunki Kotka'n tulevien vuosien talousarviosta ja taloussuunnitelmasta.

Sujuva kokous ja pääosin hyviä päätöksiä, vaikka emme KOK-RKP -valtuustoryhmänä kaikkea tavoittelemaamme saavuttaneetkaan.

Näinhän se menee - kunnallispolitiikassa, kuten muussakin elämässä.

Valtuustoryhmämme puheenjohtaja Riina Brofors piti painavan ryhmäpuheenvuoron ryhmällemme tärkeimmistä asioista.

Näin ollen minä saatoin omassa kolmessa minuutissani keskittyä sydäntäni lähellä olevaan:

KOTKA – LIIKUNTA- JA URHEILUKAUPUNKI

Arvoisa puheenjohtaja – hyvät valtuutetut, terveellisen elämän puolestapuhujat.

THL:n tuleva pääjohtaja Mika Salminen nimesi suomalaisten terveyden suurimmiksi haasteiksi liikkumattomuuden, ylipainon sekä nuorten mielenterveyden.

Vastaus ei yllättänyt, olemmehan talouden haasteista huolimatta johdonmukaisesti ylläpitäneet – ja kehittäneetkin – kaikkien kotkalaisten saavutettavissa olevia ympärivuotisen liikunnan perusedellytyksiä:

· Käpylän koulun liikuntahallissa tullaan pelaamaan iltaisin ja viikonloppuisin salibandyä ja ehkä futsaliakin.

· Karhulan uimahallia peruskorjataan ja AT-Areenan katsomorakenteita oheistiloineen uusitaan.

· Keskuskoulun lähiliikuntapaikka eteni valtuustoaloitteesta toteutukseen lähes ennätysajassa.

· Liikuntapaikkojen harjoitusvuoromaksut ovat kohtuullisia, junioreille ilmaisia ja mm. erityisliikuntakortin kriteeristöä on lievennetty.

· Järjestöavustukset ovat sopeuttamistoimenpiteiden jälkeenkin vertailun kestävällä tasolla.

Minä olen tästä kaikesta ylpeä – ja kiitän kaupungin johtoa sekä jokaista liikunnan ja hyvinvoinnin parissa työskentelevää merkityksellisestä tekemisestä.

Koska on arvioitu, että liikuntaan kohdennettu € maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin pienentyvinä sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksina uskon, että myös hyvinvointialueemme kiittää.

Edellisistä huolimatta haasteitakin riittää:

Tässä ja nyt -huolena tuon esiin liikuntapaikkojen päivittäisen ylläpidon alibudjetoinnin käyttötaloudessa. Toivoa sopii, että tulevan talven parhaaseen hiihtokauteen mahdollisesti osuvaan latukoneen korjaustarpeeseen järjestyy rahoitus viiveettä. Tämä esimerkkinä.

Vaikutuksiltaan pidemmän aikavälin ratkaisuja ovat Karhulan koulukeskuksen liikuntahalli-investointi ja Karhuvuoren liikuntahallin tulevaisuus. Olisiko tässä paikka tuumaustauolle? Voisiko tulevaisuutemme koripallopyhättö sijaita Karhulan koulukeskuksen tuntumassa?

Liikunnan ja urheilun rakennushankkeiden aikautuksen haasteet tunnistaen totean, että pian voisi olla hetki aloittaa vakava keskustelu myös uudesta jalkapallon harjoitushallista.

Kaupunginvaltuusto teki tasan vuosi sitten päätöksen ”selvittää vuoden 2023 aikana mahdollisuus ja vaihtoehdot toteuttaa Katariinan uimahalli-investointi silloista investointiohjelmaa aikaisemmin tai investointiohjelman ulkopuolisena hankkeena.”

Vaikka vuotta toki on vielä jäljellä, on mielessä paitsi pettymys, myös moite asian etenemisen puutteellisesta informoinnista.

Jouko Rauhala
Kotkan kaupunginvaltuutettu
Kokoomus-RKP:n valtuustoryhmän 1.vpj
Kotkan kaupunginhallituksen 1.vpj